This website requires JavaScript.
Інтернет-магазин Децибел
Безкоштовно зі всіх номерів по Україні
Logo desktop

Українські ДИНАМІКИ? Автоакустика UAudio Patron P6X , P5X, P4X , P69X та Malva M6X

Українські ДИНАМІКИ? Автоакустика UAudio Patron P6X , P5X, P4X , P69X та Malva M6X


Всім привіт, з вами Децибел і сьогодні у нас на огляді Ексклюзив, а саме динаміки від молодого Українського бренду Uaudio – Ukrainian Audio. Вже сьогодні маємо в наявності 2 серії – Патрон і Мальва. Патрон – тому що це проста та надійна серія по доступним цінам, одним словом робоча конячка. Мальва це вже серія трохи вище, має більш багатий та красивий звук, як наші українські мальви! А також технічно більш досконалі рішення.


Розпаковка, конструкція, матеріали, параметри

Почнемо із серії Патрон і тут нас одразу чекає 4 динаміки в різних розмірах, а саме круглі 10-13-16 см та овальні 6х9 дюймів або 15х23 сантиметрів,  і так як все це одна серія то буде логчіно розібратись з упаковкою. У кожної пари динаміків пакування із якісного товстого картону, всередині вони також розділені та закріплені в окремих картонних проставках – тому за безпеку ваших динаміків можна не хвилюватись!

Також окремо радує дизайн самої коробки, він стриманий та лаконічний і в той же час стильний + приємним бонусом буде додаткова інформація про самі динаміки – з однієї сторони ви знайдете технічні характеристики а з іншої розміри динаміка – це зручно

Всередині коробки вас зустріне інструкція, гарантійка, захисні рещітки, гвинти для монтажу ну і звичайно ж самі динаміки

Почнемо із найпопулярнішого розміру, а саме 16 сантиметрової моделі Patron P6X її вартість складає 1250 ГРН або ж 34 бакси.

Динамік має яскраву штамповану металеву корзину, феритовий магніт та прості лопатки для підєднання, звукова котушка має розмір 25 мм. Приємною несподіванкою стала наявність вентиляції котушки в нижній частині корзини динаміка – це однозначно плюс. Дифузор виготовлений із поліпропілену а підвіс із мякої гуми, і так як це коаксіальна акустика в ній же присутній і твіттер – він має розмір 13 мм і з майларовим куполом. ЩО ж стосується саме заявлених характеристик – то маємо 60 Вт номінальної потужності в діапазоні 65 – 20000 Гц, опір 4 оми.


Тепер давайте Перейдемо до заміряних нами параметрів та графіків. Одразу хочемо вам нагадати, виходячи із цих параметрів дуже важко зробити висновки який динамік кращий, та і не існує найкращого динаміку.

Самі Динаміки це лише інструмент для досягнення результату, вони або підходять нам або не дуже. А результат це звук який нам подобається і тут найкращий вимір це наші вуха. Але все ж таки заміри нам дозволяють зрозуміти як краще та в якій системі використати цей динамік.

Також не забувайте що АЧХ динаміка заміряного нами та АЧХ в будь якому авто будуть відрізнятись, наші заміри це щось середнє між «безкінечно великим простором» та салоном авто, враховуйте передатну функцію салону вашого авто. (на цьому абзаці треба вставити три зображення-анімації . 1. Ідеально рівну АЧХ як минулому відео. Так і підписати, ідеально рівна АЧХ «ідеального» динаміка в безкінечному чистому полі. 2. Салон будь якого авто з звуковими хвилями з динаміків в дверях які рухаються, типо як від тринахи в нас на студії на стіні. 3. АЧХ з підйомом від 250 до низу з підписом «АЧХ» в салоні вигаданого авто, приклад!.)


До самих параметрів P6X

Резонансна частота 78 Гц – класичний мідбасовий показник, маса рухомої системи 13г а повна добротність 1.14 - точно не корпусний динамік, дверка те що потрібно та можно навіть велику дверку, привіт власникам двохдверних авто та бусів, придивіться до цих динаміків. Чутливість 86 дб по системі 1 Вт на 1м. Цей показник дуже відносний, та у всіх виробників заявлені значення доволі сильно відрізняються, тому що методи вимірювання різні. Це не оминуло і наш прилад, тому варто орієнтуватися в порівнянні з нашими замірами. А 86 дБ по нашій шкалі це доволі непогано, навіть вище ніж у ДЛСів з крайнього огляду. Можна зробити висновок, для роботи від головного пристрою підійдуть!

Ви скажете що по АЧХ??? А вона нас дуже здивувала. Ми очікували побачити щось максимально віддалене від аудіофільської рівної характеристики. Але ви подивіться, вони забираються до 20 кГц, а особливо зверніть увагу що ми отримуємо при куті 30 та 60 градусів! Якщо б мені це показали в сліпу, ніколи би не повірив що це динамік за 1250 грн , а це зараз всього лише 34 долари за пару! Рівна та збалансована характеристика від 300 до 20000 Гц. Якщо орієнтувати по осі то є підйом на верхніх частотах, який може бути втомливим з часом. Під кутом – те що треба. Також варто відзначити невеличкий огріх в районі 125-160 Гц. В підсумку можна сміливо сказати – динамік не має ніяких явних інженерних прорахунків, що для цієї цінової категорії – рідкість!


P4X та P5X

Далі у нас одразу дві моделі а саме Patron P4x та P5x – ціна за 10 см версію складає 890 ГРН або 24 долари, в той час як більша 13 см коштує 1170 ГРН або 32 американських долари

Пакування, дизайн, комплектація та конструкція динаміків залишаються без змін, матеріали ідентичні, а от що відрізняється це звичайно ж розміри та технічні характеристики.  10ки мають 35 Вт номіналки ,Звукова котушка 25 мм, діапазон частот - 80 - 20000 Гц. Старші 13 см мають 45 Вт номіналки, ідентичну звукову котушку у 25 мм, діапазон частот - 70 - 20000 Гц. Всі динаміки сьогодні в огляді з опором 4 ом

А далі про їх відмінності


P4X

Самі маленькі динаміки в сьогоднішньому огляді і відповідно резонансна сама висока 116 гц – нормальне значення для десяток, бачили більше і бачили менше. Звісно з таким калібром динаміків вже дуже рекомендовано мати сабвуфер, причому зверху його варто розпустити повище щоб нормально з ними зістикувати. Такі наслідки маленького розміру. Добротність знову ж таки дверна.

По характеристиці тут ситуація схожа на 16 сантиметрову модель, під кутом 60 градусів будемо мати саму рівну АЧХ практично до 20 кГц, Є невеличкий провал на 400-600 гц, котрий можливо доведеться компенсувати еквалайзером. Під нульовим кутом цей провал стає більш значущим. Але якщо врахувати що вартість динаміків 890 грн ( 24 БАКСИ!!!!) то про які огріхи на графіку тут взагалі можна розмовляти??? За свій досвід ми бачили динаміки в кілька разів дорожче але до яких було більше питань в цьому плані.

Що ж стосуюється більших P5X

Тут вже резонансна нижча відповідно розміру - 91 Гц. Так само і з чутливістю 83,4 дБ, але все ще в діапазоні використання від ГП. Да і хто буде в здоровому умі купляти підсилювач для 13 сантиметрових коаксіалів за 1170 грн? Відпишіть в коментарі, якщо в нас тут є такі фанати «максимального підсилення» та горілих котушок))). Qts 1.38 – знову ж таки рекомендація по встановленню, тільки дверки, ніяких корпусів!

Амплітудно-частотна тут дуже схожа на більшу модель, але відхилення від осі дещо більше впливає на верхню межу відтворення. І все ж таки під кутом виходить більш збалансовано, якщо б була можливість догортати твітер то було би супер, виробнику варто замислитись над цим.


Patron P69X

Як ви вже могли здогадатись із назви це овали! Ціна складає 1950 ГРН або 53 бакси.

Ці овальні красені в доволі розповсюдженому розмірі 6х9 дюймів або ж 15 х 23 См. Пакування та комплектація без змін, а от конструкція трохи відрізняється – звичайно по перше це розмір корзини та магнітної системи – вони тут більші, поліпропіленовий дифузор та гумовий підвіс також без змін а от до 13 мм твітера на неодимі ще додався майларовий середньочастотник, адже акустика тут 3х смугова. По характеристикам маємо 80 Вт номіналки, звукову котушку 25 мм, діапазон частот - 50 - 20000 Гц та Чутливість 92 дБ

Овали це завжди окрема тема! Резонансна 60 гц, не найнижча що ми бачили, але в цілому непогано. З басовою складовою тут все гаразд, а це дуже важливо для овалів. Всі ж ми знаємо що овальчики ставлять в задню полку не для прослуховування скрипки в п’ятому ряду, всі ми хочемо щоб басило! А в деяких випадках овалами навіть намагаються замінити саб. Я не дарма згадав про задню поличку, тому що повна добротність тут 1,03 , апартаменти полички для них відмінно підійдуть та вони себе будуть там добре почувати. Чутливість по нашим вимірам 89 дб , а це доволі високий показник, робота від ГП цілком посильне для них завдання. А якщо врахувати номінальну потужність 80 Вт , то можна і від підсилювача якщо треба!

Так як ачх овалів у нас відсутні можемо сказати суб’єктивно від себе – динаміки грають доволі збалансовано і гучно, 3 смуга тут точно не зайва, також однозначно непогано забираються вниз – так сабвуфер вони точно не замінять – але нижніх частот додадуть, з ними задні пасажири точно не засумують! 


Ну і на десерт ми залишили окрему модель із старшої серії Мальва – це M6X

Ціна складає 1890 ГРН або 51 доллар США

Відмінності тут починаються прямісінько із коробки, адже динаміки серії Мальва мають коробку чорного кольору, та і всередині додано захисту – замість картонних місць тут все із м’якого спіненого матеріалу – максимально надійно і зручно, тут є спеціальні прорізи щоб можна було легко їх дістати з упаковки, ставимо лайк, але не коробкою єдиною

Найперше що кидається в очі це дифузор із скловолокна, точно не те що очікуєш побачити в бюджетних коаксіалах, але такі здивування дуже приємні, також інший твітер, по перше він більший і тепер має розмір 20 мм, а по друге він тут із Поліефіріміду. Зі звороту нас чекає штампована металева корзина, приємного пурпурового кольору – мабуть не дарма динаміки мають назву Мальва. Феритовий магніт та зручні лопатки із посиленою пластиковою колодкою

По характеристиками також все доволі приємно 70 Вт номінальної потужності, в діапазоні 65 – 20000 Гц, звукова котушка 25 мм. Тепер давайте подивимось заміри

Будемо відверті, ця модель викликає найбільшу цікавість у наших клієнтів. Резонансна тут нижче ніж в серії патрон – 66 Гц. Це підтверджує і прослуховування, по-перше вони значно приємніші на басах, по-друге самого басу як такого тут більше. Можливо це заслуга шикарного дифузору, а може щось інше, пишіть в коментарі вашу версію. Ідемо далі, повна добротність 1.32, знову ж таки – дверки для них найкращий варіант інсталяції. Рухома система 14 грамів, робимо висновок що склотканини не самий легкий матеріал. На 1 грам важче ніж в патронів того ж калібру. Можливо це і вплинуло на чутливість яка на 1 дБ нижча. Проте по жорсткості склотканина точно попереду поліпропілена, це і сказалося позитивно на басовій частині. А 85 дб чутливості теж дуже солідний показник по нашій шкалі.

По амплітудній тут не відмічається якихось серйозних огріхів, окрім викиду на 4-7 кГц, але він усувається сам собою при прослуховуванні під кутом навіть 30 градусів. Цей кут ми і вважаємо найоптимальнішим для них. Що стосується правого динаміка то довороту не знадобиться, а от лівому зі сторони водія не завадить при можливості. При більших кутах спад на високих частотах буде доволі відчутним, що позначиться на детальності звуку.


Висновки та рекомендації

Основні враження від новинок позитивні, та й загалом ми дуже раді що з’являються українські виробники. Занадто багато за останні роки було російсько-китайських продуктів на нашому ринку. Треба усвідомлювати що це не категорія Hi-End звуку, що патрон що мальва мають доволі доступні ціни. При тому серія патрон має збалансований та на диво приємний звук для своєї цінової категорії, також якість матеріалів і сборки на високому рівні навіть у бюджетній лінійці!  А от мальва вже може запросто потягатись з бюджетними серіями іменитих брендів та перемога буде не на користь останніх. Найбільше сподобалась басова частина, бас в М6Х доволі глибокий, але при тому не позбавлений панчу. Високі та середні частоти мають ненав’язливий характер та дограють до самих верхів, що дає їм достатню детальність. Всі моделі можна використовувати від слабих підсилювачів або ГП, чуйка дозволяє. При тому підходять як на фронт так і для підзвучки легко! Якщо одним словом – акустика грає дорожче ніж коштує! 

18.07.2023

Новинки

prev-angle-swiper
next-angle-swiper